Metacoaching är allt annat än rådgivning.

Många människor har föreställningar om hur en coach jobbar och vad vi egentligen gör som ofta stämmer väldigt dåligt med verkligheten. Det finns många missförstånd om vad coaching är och vad det inte är. Tänkte ta tillfället i akt och belysa detta från mitt metacoach-perspektiv.

Metacoaching.003

Först tänkte jag fokusera på vad metacoaching INTE är:

Rådgivare/konsult:

En Meta-coach är ingen rådgivare! En rådgivare har (förhoppningsvis) kunskaper inom ett område t ex stresshantering, skatteplanering, viktreduktion och det är inget fel med det men det har ingenting med professionell coaching att göra. Är du coach och jobbar på det här sättet skulle jag kalla dig för konsult.

Mentor:

En Meta-coach är ingen mentor! En mentor har själv gjort någon form av resa under sitt liv t ex varit chef eller säljare i många år och kan då utifrån sin upplevelse berätta: ”Så här gjorde jag!” Det kan naturligtvis vara mycket värdefullt men har ingenting med professionell coaching att göra. Är du coach och utgår från DINA upplevelser och erfarenheter så skulle jag kalla dig för mentor.

Lärare:

En Meta-coach är ingen lärare! En lärare verkar utifrån ett pedagogiskt intresse, viljan att vilja lära ut kunskaper. Det är också en viktig roll men har ingenting med professionell coaching att göra. Är du coach och drivs av att vilja lära din klient något så skulle jag kalla dig för lärare alternativt tränare.

Dessa tre roller kan däremot ingå i ett coachingsamtal men då är jag väldigt tydlig med när jag lämnar och återgår till min coachroll.

Vad som överhuvudtaget inte är förenligt med coaching så är det terapi. Ibland är det så att man behöver terapi för att förstå vad som har hänt eller för att ta sig ur ett sjukdomstillstånd. Coaching vänder sig till friska individer och är en utmanande process. Ibland behöver man terapi och då ska man naturligtvis välja det. Coaching är inte terapi!

Metacoaching är inte rådgivning, inte mentorskap, inte utbildning annat än under kortare stunder. Metacoaching är absolut inte terapi!

Då kan man ju undra VAD det är??!

Min uppgift är att hjälpa dig definiera ditt nuläge och ditt önskade läge och sen hjälpa dig att ta dig dit. Du ansvarar för VAD vi ska prata om och jag ansvarar för HUR vi pratar om det. Du är experten på dig, jag är experten på coaching. Ex: ditt nuläge består av att du är rädd för att misslyckas vilket hindrar dig från att nå dina önskade resultat. Ditt önskade läge är att bli av med den här rädslan. Att istället känna lugn och tillförsikt inför uppgifter.

Du har svaren, du har resurserna. Jag underlättar och stärker det du redan vet och har.

Metacoaching handlar mycket om att förändra referensramar om dig själv, om dina möjligheter och om omvärlden. Metacoaching inkluderar alla dina beteenden och sätt att vara. Vi ska inte ”ta bort” något men omstrukturera och ge nya betydelser och meningar.

Metacoaching handlar om att stänga gapet mellan att ”veta” och att ”göra”. Closing the knowing-doing gap. Få saker gjorda. Saker som är bra för dig och din omgivning.

Att känna något du redan vet… Att förkroppsliga kunskap och kompetens. Att coacha systemet sinne-kropp.

Att ta med dig utanför dina nuvarande tankeprocesser och ge dig resurser att tänka-känna på ett helt nytt sätt.

Att ge dig värdefull sensoriskt baserad feedback.

Att ställa metafrågor som lyfter dig högre och högre upp genom (som Michael Hall skulle ha sagt) ”The Matrix of your mind” och tar med dig till ställen av ditt tänkande som du aldrig besökt förut men som påverkar dig varje dag.

Att få dig att omstrukturera händelser och ge dem en helt ny betydelse.

Att få dig att känna dig full av de resurser som du redan har men som du ibland inte känner att du har; kraft, glädje, självkänsla, kärlek, motivation, fokus, beslutsamhet, drivkraft, inspiration, självledarskap, personlig styrka, initivativförmåga, proaktivitet, mod, energi, självförtroende….osv

Metacoaching är mirakel när ett gammalt tänkande transformeras i ett helt nytt och livet blir aldrig mer sig likt!

Låter det spännande? Boka ett möte så sätter vi igång!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s