Chef? Kul men riskfyllt!

Tidningen Chef  har gjort en undersökning om svenska chefers psykiska hälsa eller ska jag skriva ohälsa? Det visar sig nämligen att svenska chefer inte alls mår särskilt bra. Varannan har varit deprimerad någon gång under de senaste fem åren. En av tio har haft självmordstankar… Spännande och kul att vara chef? Kanske men samtidigt väldigt riskfyllt både för dig och dina medarbetare om du inte har de rätta verktygen.

Break-point-cord_2

 

Utmattningsdepression, sömnsvårigheter, stress och ångest, ja listan är lång och obehaglig. Det som förvärrar situationen är att som chef inte ha tillräckligt mandat t ex inte kunna bestämma över budgeten, rekryteringar eller förändringar. Som mellanchef har du tryck både ovanifrån och underifrån. Vem ska du vara lojal emot? Vilka värderingar gäller? Tvingas du gå emot dina egna grundläggande värderingar? Oro kan skapa sömnsvårigheter som ofta är inkörsporten till utmattningsdepression, för lite återhämtning sliter på både kropp och själ.

Det slående inslaget i rapporten är att väldigt få vill ställa upp och prata om dessa problem. Det verkar vara tabu att visa sig ”svag”. Sjukdom förknippas med skam… Verklig personlig styrka innebär att kunna acceptera sina svagheter och stå för dem. Inse att ditt värde som människa inte ligger i om du är sjuk eller frisk.

Det är ju helt bedrövligt att de som i sin tur ska vara en förebild och ledare för andra har så svårt att behålla sin egen hälsa! Och när man sen konstaterar att 80 % (ja du läste rätt åttio!) aldrig har sökt hjälp under de senaste fem åren trots att de mått dåligt!  What’s up?

Om du har axlat rollen som ledare så är det din plikt att ta hand om dig själv. Du har ett enormt ansvar gentemot dina medarbetare och gentemot mot dig själv. Hur du hanterar stress påverkar alla i din omgivning inte minst de som är i beroendeställning till dig. Om du är deprimerad så är du ingen bra ledare. Om du har sömnbrist så är du ingen bra ledare. Om du har ångest så är du ingen bra ledare. Om du är stressad så är du ingen bra ledare. (Och du är ingen vidare partner, förälder eller vän heller för den delen) Ta ansvar för ditt ledarskap, sök hjälp!

Det finns snabb och konkret hjälp att få men då måste du våga se sanningen i vitögat och acceptera att du har vissa bitar i ditt beteende som du behöver förändra. Det kanske finns ett annat sätt att se på dig själv och dina ”misslyckanden”? Du kanske behöver helt nya referensramar kring dig själv och ditt jobb? Du kanske skulle ta och börja leda dig själv? Om du är chef över chefer så behöver du också fundera över de här sakerna. Hur mår dina chefer? Kan du hjälpa dem på något sätt?

Här hittar du ett konkret exempel på ett snabbt resultat: Resultat! 

Jag kan hjälpa dig! Det kan kännas omöjligt att förändras men det kan både gå snabbt och lätt. Gå emot majoriteten! Bli en hjälte i ditt eget liv och arbetsliv! Du behöver bara nya verktyg i din verktygslåda. RING NU! Det tjänar både du, din omgivning och svenskt näringsliv på.

(Pst: Jag är fokuserad, medkännande och jag ger aldrig upp,  0768-21 10 80)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s