Det handlar inte om viljestyrka, det handlar om varförstyrka!

20140103-082846.jpg

Året har summerats, de bra resultaten läggs till de mindre bra. Övergången till det nya året är för många förknippat med en nystart. Rent symboliskt får vi en chans att starta om på nytt. De finns kanske en liten (eller stor) markering på din imaginära tidslinje för just det här skiftet.
Oavsett när vi gör det så är det bra att göra det dvs en fokusering framåt. Vad vill du ska hända under den kommande perioden? Vilka är dina önskade resultat? Hur vill du att det ska kännas när du firar in nyåret 2015? Alltså om ett år.
Om ett år kommer du troligtvis önska att du började idag.

Många lovar att sluta med beteenden, många lovar att börja med andra beteenden. Jag supportar verkligen dem som tänkt till och bestämt sig för att det är dags för en förändring!
Första steget på en framgångsrik förändringsresa är nämligen just det: Att bestämma sig!
När du tar ett beslut om något så skickar du samtidigt en mycket kraftfull signal in i ditt nervsystem som kommer att hjälpa dig att hålla uppe motivationen.
Om du dessutom har förmågan att visualisera din framtid så levande som möjligt dvs se vad du kommer att se, höra vad du kommer att höra, och känna vad du kommer att känna. Då kommer dina resurser att börja mobiliseras på allvar.
Vår ”gamla” hjärna har inte förmågan att skilja på verklighet och fantasi. Så bara mata på med fantasier om framtiden, hjärnan kommer att använda dina inre upplevelser av framtiden som kraftfulla resurser för att se till att det blir verklighet.

Ok du känner igen det här scenariot:
Något i ditt liv har gjort dig spyfärdig…du har tröttnat…HÖG tid för förändring…
Du tar ett BESLUT, det får vara nog!
Du ser resultatet framför dig, du kan verkligen njuta av att känna hur det kommer att kännas när du når ditt önskade resultat.
Det börjar bra! Förändringen går lätt och du har hög motivation men efter några veckor så upptäcker du att det inte känns lika lätt längre. Andra tankar har börjat dyka upp, du blir lätt distraherad, resultaten uteblir och hela projektet faller i glömska.
Vad hände med din viljestyrka?

Viljestyrkan kan vara bra att ha i BÖRJAN, för att kunna fatta kraftfulla beslut och motivera dig själv. Men det räcker många gånger inte med viljestyrka för att på ett lätt och härligt sätt slutföra din förändring!
Du saknar varförstyrka!
Så en fråga du bör ställa dig när du formulerar dina önskade resultat är:
”VARFÖR är det VIKTIGT för mig att genomföra den här förändringen?”
När du formulerat ett svar t ex ”för att må bra” så ställer du samma fråga igen till dig själv:
”VARFÖR är det VIKTIGT att må bra?”
När du formulerat ett svar t ex ”för att behålla min hälsa” så ställer du samma fråga igen:
”VARFÖR är det VIKTIGT att behålla din hälsa?”
Svaret kanske blir ”för att jag vill se mina barn växa upp”. På’t igen och fortsätt så här tills det inte längre finns några fler svar.

Vid första anblicken verkar dessa frågor löjligt meningslösa för att svaren är ”självklara”, men underskatta inte kraften i det här. Genom att medvetandegöra svaren för dig själv, hämtade från din nuvarande referensram, så kommer du att gå från metanivå till metanivå i din inre matris av mening och betydelser. Tills du hittar den högsta intentionen med den kommande förändringen.
Du kommer att bli förvånad vilken enorm hävstångseffekt det blir i projektet när du blivit medveten om dessa nivåer och vad det här betyder EGENTLIGEN och det hjälper dig att hålla motivationen uppe över tid.

En Meta-Coach jobbar (bland mycket annat gottigt) med en här typen av frågeställningar. Att kartlägga mina klienters intentioner är otroligt viktigt och en stor anledning till de fantastiska och snabba resultat som den här typen av avancerad coaching kan ge.
Om du har svårt för att ställa de här frågorna till dig själv för att bli medveten om och ta meta-språng i din betydelse-matris så tveka inte att höra av dig.

Lycka till med alla positiva förändringar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s