Värdera dina värderingar!

Vad är viktigt för dig? Hur viktigt är det? Vad är viktigast? Vad är oviktigt? En mycket nyttig övning är att inventera dina värderingar. Vet du hur mycket det påverkar dina beteenden? Om du visste skulle du förmodligen lägga mycket större vikt vid att ha bättre koll på dina värderingar.

bild_2

En värdering är ett ord som beskriver vad du tycker är viktigt. T ex frihet, hälsa, pengar, status eller makt. Vilka värderingar du har dvs vad du anser vara viktigt kommer att påverka utfallet av dina önskade resultat. Ganska viktigt då eller hur?

Om du gång på gång misslyckas med dina uppsatta önskade resultat så kanske svaret till varför det sker ligger i dina värderingar. Om du har ett önskat resultat att komma i form och börja träna så kommer det att bli svårt att förverkliga om du inte värderar din hälsa. Om du är trött på singellivet och vill skaffa en partner så kan det bli problematiskt om du har ”frihet” som en av dina viktigaste värderingar.  Att kartlägga sina värderingar är ett viktigt steg mot att bli en nöjd självledare.

Dina värderingar ligger och snurrar runt i ditt undermedvetna och ställer till det för dig, eller hjälper dig. Genom att medvetandegöra dem så får du nya perspektiv och kan aktivt också välja vilka värderingar du vill ha, och vilka värderingar du behöver ha för att nå dina önskade resultat.

Det finns både TILL-värderingar och FRÅN-värderingar. Din viktigaste värdering är kanske att slippa ohälsa (från), eller så är din viktigaste värdering att uppnå hälsa (till). Dessa båda ger förmodligen liknande resultat dvs att du kommer att bete dig på ett sätt som gör att du fortsätter att vara frisk (el. undviker att bli sjuk).

Våra värderingar skapas av erfarenheter. Om du t ex varit svårt sjuk så kommer du kanske att värdera din hälsa högre än om du aldrig varit sjuk. Våra erfarenheter under livet får oss att omvärdera saker och ting och leder då till nya resultat. Vi kan också bestämma oss för att ändra våra värderingar om våra resultat inte blir som vi vill. Första steget är att bli medveten om sin nuvarande värderingshierarki.

Den här övningen kan du enkelt göra själv: 

Sätt dig ner i lugn och ro och skriv en lista på vad du värderar. Vad är viktigt för just dig?

Det kan stå precis vad som helst på den här listan; arbete, kärlek, sex, pengar, relationer, naturen, rättvisa, frihet, glädje, egen tid, avslappning, motion eller hälsa. Det finns inga rätt och det finns inga fel.

Skriv ner minst 15 ord. När du gjort det så ta bort de 5 minst viktiga orden. Kvar har du nu 10 ord som beskriver det du tycker är viktigast. Nu vill jag att du gör en hierarki av dessa ord så att du får fram en topplista av orden. Vad är allra viktigast? Det är är inte alltid så enkelt för först så känns det kanske som allt är lika viktigt men om du verkligen tänker efter så kommer du att förstå hur den listan ser ut. Den här listan använder din hjärnan när den ska fatta beslut…. så den är oerhört kraftfull. Om det står ”party” högst upp på listan så kommer det att leda dig till ett visst resultat. Om det står ”naturen” högst upp på listan leder det dig troligen någon annanstans.

När du läser igenom din lista så kommer du att förstå hur saker och ting hänger ihop. Du kommer också att förstå vad du behöver ändra på om du inte är nöjd med dina nuvarande resultat.

Behöver du hjälp med att bli medveten om dina värderingar eller behöver du hjälp med att byta ut någon värdering, tveka inte att kontakta mig!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s