Du kan inte förstå det du inte begriper…

Inom mitt område av personlig utveckling, där vi använder modeller (tankestrategier) av framgångsrikt beteende, finns det en mycket användbar modell för inlärning. Den heter ”Kompetenstrappan” och genom den kan en hel del stress reduceras under en inlärningsprocess. Kompetenstrappan bygger på det faktum att vi inte kan förändra (lära oss) något som vi inte ens vet om att vi inte kan…!?

bild

Du kanske går omkring och tror att du är en hejare på att leda samtidigt som dina medarbetare tycker att du suger. Du kommer ju att fortsätta att göra det du gör om du inte får tillgång till information om att du kanske inte är perfekt…?  (Den enda vägen till utveckling går via feedback, men det var inte det vi skulle prata om idag.)

 Kompetenstrappan består av fyra trappsteg. 

  1. Omedveten inkompetens. Dvs här befinner vi oss ju hela tiden i olika avseenden. På det här trappsteget vet du inte om vad du inte kan. Du kanske tror att du ”kan” men inte förrän du försökt kommer du att hamna på:
  2. Medveten inkompetens. Här får du (den kanske obehagliga) insikten om att du kanske saknar en hel del färdigheter som du plötsligt inser krävs för att genomföra uppgiften. Det här brukar jag kalla ”de tappade sugarnas trappsteg”, här är det oerhört lätt att bli överväldigad av allt du behöver lära dig.
  3. Efter insikter, övning och fokus kan du kliva upp på trappsteg nummer 3, visserligen på skakiga ben, du behöver nämligen vara totalt fokuserad för att faktiskt ha en viss kompetens dvs Medveten kompetens. Hurra!
  4. Om du fortsätter att öva, får mer feedback och sakta men säkert lyckas införliva lärdomarna i ditt nervsystem så kommer kunskapen att förflyttas från den medvetna delen av hjärnan till den omedvetna och du tar ett skutt upp på det 4:e trappsteget: Omedveten kompetens! Här kostar det inte längre så mycket energi att utföra dina nya färdigheter. Här kan du hamna i ett flow!

Bara genom att bli medveten om dessa trappsteg som gäller ALL inlärning så kommer du att kunna spara energi, kunna hantera stress och se framtiden an med tillförsikt.  Du kan applicera kompetenstrappan på nya relationer, nya arbetsuppgifter, nya språk, nya situationer eller när du vill förbättra en färdighet du redan besitter osv.

Med detta vill jag inbjuda dig till att just nu ägna ett par minuter åt att fundera på vad det är som du just nu inte förstår att du inte begriper…

Trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s