Neurologiska spratt!

Har du någon gång helt plötsligt blivit förflyttad i tid och rum genom att bara känna en doft. Doften av Dates ”Pamela”… Du är åter 14,5 år och ikväll är det skoldisco och det är läskigt och spännande på en och samma gång. Du ser vad du såg då, ditt flickrum där väggarna tapetserats med planscher på Harpo och David Cassidy, du hör vad du hörde då en av listettorna från en kassettbandspelare. Du kände känslan av att trycka ner bandspelarens rewind-knapp för att lyssna en gång till. Minnet är oerhört detaljrikt, tydligt och drabbar dig som från ingenstans av att känna en doft.

date

Har du någon gång blivit ledsen när du hört en viss melodi, en melodi som spelades på din morfars begravning, plötsligt befinner du dig inte längre här och nu utan har förflyttats till begravningen och ser vad du såg, hör vad du hörde och känner vad du kände. Känslorna i ett sådant minne kan vara starka och åstadkomma tårar fast det var länge sen din morfar gick bort.

Har du upplevt oväntade känslor när du ser något på TV? En sekvens eller en viss bild som förflyttar dig till en annan plats, en annan tid när du upplevde något unikt för just dig. Något som skapade starka känslor och som skärpte dina sinnen och etsade fast bilden, ljuden och känslan, kanske även doften och smaken.

Det här bara hjärnans sätt att hjälpa oss navigera i världen. Om vi upplevt något som framkallat starka känslor i någon form så skapas neurologiska minnen. Hjärnan kommer sedan att känna igen något i det minnet som får oss att uppleva händelsen igen, lika starkt som kanske 20 år tidigare. Om minnet är obehagligt så kommer hjärnan försöka få oss att undvika situationen och minnet är positivt så kan vi vara kvar i minnet och njuta av det igen.

Det här är alltså vad sk triggers (ankare) gör för oss. Utan att vi bett om det så skapas det ständigt triggers, dessa är mer eller mindre användbara. Vissa triggers kan skapa ångest andra ren eufori. Vissa triggers skapades när vi var unga, oerfarna och utan möjlighet att hantera en viss situation. Dessa verkar kanske löjliga och obegripliga idag men likväl så kommer de att kunna innebära problem.

Vissa postiva triggers kan vi använda oftare istället för att förändra ett oönskat tillstånd i samband med t ex en prestation. Inom metacoaching använder vi, precis som elitidrottarna, en eller flera medvetna triggers för att skapa det bästa tillståndet för just dig. Det är alltså fullt möjligt att installera de ankare som just du behöver t ex mod, glädje, styrka, humor, fokusering etc. Du väljer!

Det är också möjligt att kollapsa negativa ankare som stör dig. Hjärnan behöver ny ”mjukvara” ibland som hjälper dig att nå dina önskade resultat. Vill du ta kontrollen över dina egna triggers, skapa nya eller ta bort en oönskad så ringer du såklart till mig.

0768-21 10 80 eller skickar ett mejl.

Välkommen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s