Är du orolig? Är tanken på framtiden stressande och oviss? Har du en krypande känsla av rastlöshet. Skulle du säga att du är stressad? Svårt att koppla av? Svårt att ”bara vara”?
Oroar du dig för dina barn, ditt arbete eller dina relationer?
Detta inlägg är till dig!
Det är nämligen dags att fokusera på dig själv istället.
Vad får det för konsekvenser att undvika att göra något åt det här?
Du har säkert lagt märke till att det går åt väldigt mycket energi att vara orolig. Energi som du skulle kunna använda till så mycket annat. När det rinner ut energi så är det otroligt viktigt att sova bra men ”sova bra” är inte heller din starka sida eller hur?
Att ”sova bra” betyder att sova med bra sömnkvalitet dvs tillräckligt mycket djupsömn för att ditt system (kropp-sinne) ska kunna regenereras.
Du är sällan ”här och nu” vilket innebär att du framstår som en frånvarande förälder, en självisk partner och en oengagerad medarbetare. Dags att sluta med det!
Här kommer 5 enkla förslag på hur du kan minska din oro. Med ”enkla” menar jag inte att de är enkla att genomföra det beror ju bara på din förmåga att leda dig själv, men det är INTE rocket science!
1. Kropp och sinne är två delar av samma system dvs du kan påverka din fysiologi genom de tankar du tänker och du kan påverka dina tankarberoende vad du gör med din fysiologi. Det är omöjligt att vara orolig och avslappnad SAMTIDIGT, det betyder att om du gör aktiviteter som gör att din spänningsnivå blir lägre så kommer du att bli mindre orolig. Förslag: fysisk träning som passar dig; hård eller lättare så länge du upplever dig själv som avslappnad efteråt.
2. Det andra förslaget är baserat på samma idé: Genom att påverka de tankar du tänker kan du förändra din fysiologi dvs minska känslan av rastlöshet och den krypnade känslan av att vara på väg någon annanstans. Börja med mental träning, typ NU! Den bästa bästa bästa investeringen du kan göra i dig själv och ditt eget mående. Lyssna på (och slappna av till) mental träning dagligen och du kan glädja dig åt många fördelar bl a bättre sömnkvalitet.
3. Worst case scenario. Vad är egentligen det värsta som kan hända? Ta ett rejält snack med dig själv och diskutera detta. Våra hjärnspöken är ofta otroligt korkade och har inga argument för all oro de orsakar. Ställ dem mot väggen!
4. Ta hjälp av det förflutna. Hur har det gått förut? Du har ju rett ut kniviga situationer förut eller hur? Vad är det som säger att du inte ska göra det nu? Absolut ingenting!
5. Prata med någon om din oro. Att bara få ur sig det som oroar dig kan göra underverk. Vissa hjärnspöken spricker när de kommer ut i dagsljus. Du hör själv hur du resonerar och kan då enklare förändra ditt tänkande. Om din oror hn adlar omrelationer så prata direkt medden det gäller. Ju förr desto bättre, det går inte att gissa vad du tänker och känner.
Behöver du professionell hjälp med att bli lyssnad på och motiverad så kontaktar du mig för oro är så extremt meningslöst. Lär av det här tibetanska ordspråket som jag tycker är så bra:
”Om du har ett problem som du vet att det finns en lösning på så är det ingen idé att oroa sig.
Om du har ett problem som du vet att det inte finns en lösning på så är det ingen idé att oroa sig.”
Önskar dig istället en rolig helg!