Finns det du inte ser?

Vår förmåga att uppfatta saker och ting begränsar sig till fem kanaler, om man ska tro nuvarande vetenskap. Syn, hörsel, känsel, smak och luktsinne är de fem sinnen genom vilka vi kan ta in information från omvärlden. Hur du upplever din värld och ditt liv är direkt beroende av hur och om du tar in information genom dessa kanaler. Om du inte ser det du ser så uppfattar du inte heller det du ser vilket gör att stora informationsmängder går förlorade. Du missar aspekter av livet, av samtal, av upplevelser, av kunskap. Du får ett mindre mångfasetterat liv helt enkelt och det är ju synd!

Skärmavbild 2014-08-20 kl. 15.41.31

 

Att se det du ser, att höra det du hör, att känna det du känner är sätt för att få hjärnan att uppleva det som händer är och nu. Att vara medvetet närvarande i nuet gör att du får uppleva mycket mer än om du befinner dig i det förflutna eller i framtiden. Imorgon är det försent att känna doften av dagens nykokta kräftor. Tanken på gårdagens nykokta kräftor är liksom inte samma sak som nuets nykokta kräftor. Våra liv består helt enkelt av små sinnesintryck som tar sig in genom våra sinnen och skapar det vi upplever. Om du ”befinner” dig någon annanstans än här och nu så missar du delar av livet. Att vara ”någon annanstans” påverkar mycket mer än din upplevelse av ditt liv.

Det påverkar också hur du uppfattas av andra; vänner, chefer, medarbetare, barn eller partner. Din kommunikation blir lidande och så även dina relationer. Till och med din hund märker om du inte är närvarande!

Det påverkar också dina prestationer! Förmågan att fokusera och prioritera drabbas.

Vad gör man då åt detta? Receptet är att träna upp sin ”sensoriska skärpa” dvs skärpa sina sinnen. Öva på att se det du ser, höra det du hör och känna det du just nu känner. Ett tips är att ta en ”sensorisk promenad” där du bestämmer dig för att välja att träna på ett specifikt sinne. Om du väljer att träna på att skärpa din syn så välj att notera allt du ser. Andra människor, naturen, bilar, hus, gator, löv, marken, stenar, blommor osv. Lägg märke till alla synintryck och låt hjärnan fokusera på vad du SER. Du kommer att bli förundrad över vad mycket nya synintryck du får även om du går en sträcka som du gått många gånger förut. Gör sen samma sak med hörseln och känseln. Wow!

Att vara sensoriskt skärpt är också oerhört viktigt när du jobbar med andra människor, mycket information går förlorad för dig om du inte har förmågan att vara närvarande i ett möte med en annan människa. Vill du lära dig mer så kan du välja att gå en utbildning där vi bl a tränar på det här.

Nästa kurstillfälle i Norrköping 11-13/11. Välkommen!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s