Vill du skapa ett toppteam?

Master Trainer Colin Cox delar denna vecka med sig av vilka 7  viktiga parametrar som krävs för att skapa ett högpresterande team:

De 7 viktigaste kvaliteterna i högpresterande team.
Det råder ingen tvekan om att det är en enastående upplevelse att vara involverad i ett högeffektivt team och det är enastående på en rad sätt. Notera hur ovanligt det är att vara en del av ett högpresterande team. Högeffektiva team består av ett antal exceptionella komponenter som behöver smälta samman och skapa bindningar mellan var och en av dem i laget som bidrar till den höga prestationen.

sl-3

Vilka är dessa 7 kritiska kännetecken? Från min erfarenhet av att arbeta med team, i ett stort antal varierande sammanhang, så är det när det finns ett överflöd av dessa egenskaper som teamets framgång garanteras.

Konflikthantering: De framgångrika teamen har kommit överens om hur de kommer att hantera konflikter inom laget. De kommer att ha konflikter, trots allt brinner de för det de gör och idéerna de vill presentera för teamet. De är överens om att slåss rättvist och vad det betyder. Avtal kommer inte till stånd genom tvång och inte heller kommer de att vara bittra mot varandra när konflikten är löst. De kommer att ta upp konflikter tidigt och på ett logiskt sätt engagera sig för att lösa situationen genom en ömsesidig överenskommelse.

Förtroende och respekt: De har åtagit sig att lita på varandra och interagerar med varandra respektfullt. Allt detta har de diskuterat och kommit överens om. Ett åtagande har nåtts om hur de kan försäkra sig om de är respektfulla och går att lita på.

Roller och ansvar: De har definierat sina roller och tydliga ansvarsområden och accepterar att stå till svars inför teamet för att uppfylla dessa. Det finns ingen förvirring om vem som gör vad och när. Allt detta har tidigare diskuterats och definierats. Ansvarsskyldighet är en integrerad del av att se till att varje gruppmedlem har åtagit sig att uppfylla sin roll och ansvara för sin del i laget.

Kommunikation: De har satt upp riktlinjer för hur man kommunicerar med varandra. Avtalet definierar vad som är och vad som inte är acceptabla former av gruppbeteende. Det kommer att omfatta förväntningar på hur snabbt svar ska ges, hur man interagerar elektroniskt, hur deras möten ska ske och avlöpa och hur man interagerar på tu man hand.

Värderingar: Teamet har kommit överens om vad det står för. Värderingarna är de kvaliteter och egenskaper de vill hålla fast vid. Som grupp har de beslutat om 3-5 värderingar de har som är avgörande för dem för att samarbeta med varandra och för att uppnå sitt syfte. De har också en tydlig definition av vad var och en av de värderingar betyder för dem och har definierat dessa värderingar som operationella gruppbeteenden. De har gått med på att stå till svars för att hedra dessa värderingar.

Syfte: Teamet har kommit överens om vilket utfall de alla är engagerade i att uppnå. De vet exakt vad det är som de har kallats samman för att klara av. Varje steg i deras strävan att nå målet har diskuterats och var och en vet vilken roll de spelar i den övergripande planen för laget.

Acceptera olikheter: De har förmågan att arbeta med varandra även om de är olika på många sätt, dvs kultur, religion, mat och intressen. De är överens om att de ska vara professionella i hur de interagerar med varandra och att de inte behöver ”tycka om” varandra.

Alla högpresterande team behöver samtliga 7 kvaliteter men olika team kommer att behöva olika mycket av dessa egenskaper för att få jämvikt så att de kan utnyttja sin individuella potential. Du kan använda denna lista som en checklista för ett team för att se till att det har vad som krävs för att vara ett högpresterande team som var och en av medlemmarna skulle  vara stolta över att vara en del av.

Om Colin Cox: Colin är Master Trainer och styrelsemedlem i Neuro Semantics Leadership Team och driver företaget Ignition Training and Coaching Solutions. Han är en fantastisk inspiratör besitter stor kunskap och ett stort hjärta. Kuriosa: Colin har innehaft titeln ”Nya Zeelands starkaste man” och har tävlat mot Magnus Samuelsson om världsmästartiteln! Magnus vann…

Vill du skapa högpresternade team behöver du inte åka till Nya Zeeland! Ring mig istället! 0768-211080

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s