Har du råd att inte investera?

Det är lätt att försvara underhåll av maskiner, lokaler och andra ”döda” ting men hur lätt är det att få förståelse för underhåll och ”uppgraderingar” av din ALLRA dyraste och viktigaste investering dvs PERSONALEN? Är inte detta mycket märkligt? Det satsas friskt på rekryteringar, annonser, intervjuer mm både i faktiska utgifter men också nedlagd tid. När sedan personen är anställd så ska det mesta sköta sig själv.

IMG_4256

Om du köper en maskin för en halv miljon kronor så är du antagligen noga med att underhålla, uppgradera och sköta om denna tingest på allra bästa sätt eller hur? Men om du investerar en halv miljon på en rekrytering + sedan en halv miljon varje år i lön för att anställa en kvalificerad person så tänker du förmodligen annorlunda? Varför?

Företagens absolut största investering är alltid personalen! Om du köper en dyr maskin så är det någon som ska köra den, underhålla den och vårda den åt dig. Om den personen inte har tillgång till alla sina resurser så kommer det att gå ut över t ex produktiviteten.

Om du skulle uppskatta produktiviteten hos personalen där du är chef eller medarbetare, på en skala mellan 1 och 10 vad skulle du då gissa? Vissa företagsledare uppskattar produktiviteten till ca 70 % och är nöjda med det. Med argument som ”Vi bryr oss inte om det för dessa medarbetares löner är inte så höga, det räcker att de presterar till 70 %.” Det betyder faktiskt att 30 % kapacitet går förlorad. Vad kostar det per vecka? Vad blir det på 52 veckor? På 10 år?? När skulle det bli värdefullt för dig att göra något åt det?

Om vi istället fokuserar på hur nöjda dina medarbetare är: Vad innebär det om din personal är missnöjd? Vad innebär det för kulturen och atmosfären? Hur påverkar det nyanställda? Blir de uppmuntrade att göra sitt allra bästa?

Hur ligger det till med engagemanget? På en skala mellan 1 och 10 hur engagerade är dina medarbetare eller kollegor? Hur många är riktigt oengagerade? Vad är symptomen på att någon är oengagerad? Hur påverkar det här team och arbetsgrupper? Vad kostar det?

Hur påverkar det ledarskapet, utnyttjandet av tid, förmågan att lösa problem, möjligheten att vara ett ”cutting edge” bolag, utvecklingsförmågan och kreativiteten? Vad kostar det?

Det bästa sättet att investera är i människor! För att den största investeringen i alla företag idag är personalen. Det är människorna som skapar produkterna och som levererar tjänsterna! Har du råd att inte investera? Behöver du sköta om, underhålla, uppgradera dig själv eller din personal så att engagemang, produktivitet och tillfredsställelse når nya höjder så ringer du till mig: 0768-21 10 80

Det är nämligen människorna som gör en arbetsplats till himmel eller helvete!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s