Sedan när blev ”vanligt” egentligen normen?

Intressant perspektiv på begreppet ”vanligt”.

Jonas Colting - Hälsokonnässör

I den rådande debatten om kostråd och rekommendationer kring vad vi egentligen bör äta för att hålla oss friska och normalviktiga så finns det egentligen två olika läger. På den ena sidan står anhängarna av lågkolhydratkost, LCHF, och på den andra sidan har vi anhängarna av de sedan 40 år tillbaka traditionella kostråden som framförallt saluförts av Livsmedelsverket och svenska dietister. Det är kostråd som anbefaller relativt fettfattig samt stärkelse- och spannmålsrik kost enligt den välkända tallriksmodellen.

Trots LCHF-kostens erkänt goda resultat på både övervikt, blodfetter och diabetes-2 så brukar kritikerna kalla den för extrem och sedan punktera debatten med att förnumstigt påpeka att det enda man behöver tänka på är att äta ”vanlig mat”.

Vanlig mat, alltså? Men vilken är då den vanligaste maten i svenska hushåll? Maten som vi uppmanas att förhålla oss till. Tittar vi på topplistan av det svensken äter mest hittar vi bland annat falukorv…

Visa originalinlägg 451 fler ord

2 reaktioner på ”Sedan när blev ”vanligt” egentligen normen?

  1. Med dr Annika Dahlqvists artegna LCHF-kost, sedan mer än fem år tillbaka, så har jag blivit frisk som en nötkärna.

    Tränar gör jag aldrig – men en timmes promenad i lugnt tempo blir det som vanligast varje dag. Det har jag hållit på med sedan mitten av 1970-talet. Det mår min Kropp helt enkelt utmärkt bra av.

    Gott slut av 2014
    och
    Gott Nytt LCHF-kost-År 2015 !

    önskar Josef

Lämna en kommentar