The X factor

Av alla tänkbara förmågor så finns den en som jag håller högst av dem alla. En förmåga och ett beteende som avgör ditt eget och andras öde. En förmåga som om den saknas skapar stora problem för människor oavsett klass, kön och ålder. De flesta dåliga nyheter vi läser om i tidningarna beror på en uppenbar brist på den här förmågan.

ASCW71863

Många stressreaktioner, ohälsa och dåligt fysiskt och psykiskt mående beror på också på det här. Olyckor, misstag, oförståelse, mobbning, nedvärdering, dåligt bemötande, vanvårdade gamla, utbrändhet, skadlig psykosocial miljö, vantrivsel, att inte leva upp till kvalitetsnormer, att missköta sin åtaganden, missnöjda kunder, missnöjda elever och föräldrar, skadlig fysisk arbetsmiljö osv.

Vad är det som är den gemensamma nämnaren i samtliga dessa fall och MÅNGA fler?

Kommer du ihåg när den ebolasmittade amerikanska medborgaren togs in på sjukhus i oktober. Då allt verkar ha gått ”fel”. Det fanns inga skyddsföreskrifter som följdes, samma personer som vårdade denna patient vårdade även andra patienter. Blodprover från den ebolasjuke skickades på samma sätt som andra prover. Allt beroende på brist på X.

När gamla vanvårdas på äldreboenden, när personalen inte har rätt information eller utbildning, när skador uppstår, när personer misshandlas och förnedras. När vårdbolag för ut våra skattepengar till skatteparadis. Då saknas X.

När skolmiljön brister och det är stökigt och stressigt i klassrummen. Då saknas X.

När människor blir långtidssjukskrivna pga stress och usel psykosocial miljö = X-brist

När människor hämmas och begränsas. Noll med X.

När olyckor inträffar på arbetsplatser. När säkerheten är eftersatt. När bestämmelser inte följs. När skyddsutrustning kopplas bort. När det blir tillåtet att slarva med säkerhet. Obefintligt med X.

När det inte funkar i en idrottsförening, när resultaten uteblir och vantrivsel och missnöje gror. Låg X-faktor.

När du inte når dina önskade resultat, när du känner dig snärjd och sitter fast. Då behöver du mer X!

När dina relationer är dåliga och problematiska. Mer X!

Det jag söker efter är alltså något man ”gör” dvs ett beteende, något som går att mäta. Det är ingen titel, det är ingen utbildning, det är ingen position. Vad är det som saknas i exemplen ovan? The X Factor. Du får gärna gissa vad jag söker genom att lämna en kommentar.

Trevlig helg!

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s