Dags att rymma från förväntningarnas fängelse.

Har du förmågan att bli besviken på andra människor? Eller du kanske tolkar det som att de gör dig besviken?

Du förväntar dig att de ska bete sig på ett annat sätt? Säger de saker du inte tycker om?

Borde de förstå saker de uppenbarligen inte förstår? Är du missnöjd med att andra inte kan läsa dina tankar?

Är du lättkränkt? Är du ett offer för omständigheterna? Är du kraftlös? Känner du inte att du kan påverka din situation?

Är det dina åsikter som borde respekteras i första hand? Måste du bli lyssnad på?

Är du hård mot dig själv? Har du orimliga krav på vad du ska klara av? Har du orimliga krav på vem du ska vara?

 

datafile-101289

 

Nu svarar ju du naturligtvis NEJ på samtliga dessa frågor, det här gäller ju inte dig men du kanske har någon låtsaskompis som har ovanstående förväntningar på andra, sig själv och på livet. Jag kan tala om att dessa personer behöver allt stöd de kan få, det är nämligen ingen angenäm tillvaro i ”Förväntningarnas fängelse”. Det är kallt, mörkt, ensamt, ångestfyllt och fullt med missnöje.

Orimliga förväntningar på andra och på livet skapar en känsla av maktlöshet och missnöje. Ju orimligare dessa förväntningar är desto mer missnöje! Missnöjet uppkommer nämligen när du jämför dina förväntningar med hur du upplever och tolkar verkligheten. Det blir ett glapp mellan vad du vill ska ske och vad du upplever.

När du upplever att verkligheten är sämre än du vill att den ska vara skapas ett negativt känsloglapp = besvikelse, ilska eller missnöje. Om du däremot upplever att verkligheten är bättre än du förväntat dig skapas istället ett positivt känsloglapp = glädje, tillfredsställelse eller nöjdhet.

Så vad kan vi då göra? Om din låtsaskompis ofta är missnöjd så finns det som tur är minst två bra strategier för att bli mer nöjd i livet.

  1. Ändra på förväntningarna! Människor i din närhet MÅSTE ingenting! Räkna inte med att de ska förstå vad du vill. Börja kommunicera istället. Berätta vad du vill och ta ansvar för dina egna tankar och känslor. Bli sann mot dig själv och andra. Ställ rimligare krav!
  2. Ändra på verkligheten! Byt jobb! Byt ut relationer! Börja träna! Gör något annat så att din upplevelse stämmer med dina förväntningar.

Jag kan hjälpa dig med båda dessa strategier om du behöver. Coaching i allmänhet och Meta-coaching i synnerhet handlar om att göra din upplevelse av verkligheten rikare och ge dig nya referensramar så att du kan skapa rimligare förväntningar på dig själv och andra. Coaching handlar också om att hjälpa dig förändra din situation dvs förändra din verklighet så att den blir så som du vill att den ska vara.

Varmt välkommen!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s