Tre små giftiga ord!

Att det du säger till dig själv påverkar hur du mår är kanske inte så konstigt. Om du nedvärderar dig själv eller slår på dig själv så kommer det att påverka hur du mår rent fysiskt.

Men att själva orden du använder i din inre dialog är av så stor betydelse att det påverkar din stressnivå högst markant kanske är svårare att inse.

Det finns tre små men otroligt giftiga ord som du med största säkerhet använder när du pratar med dig själv varje dag!

IMG_4527

Dessa till synes oskyldiga ord kan åstadkomma stor mental skada och de skapar orimliga krav på dig och på dina prestationer.

Om du är som de flesta av oss så gödslar du nog tämligen friskt med gifter i din inre dialog utan att ens märka att du gör det.

Språket du använder skapar responser och stressreaktioner, därför bör du kvalitetskontrollera vad och hur du pratar med dig själv.

Giftigt ord nr 1: MÅSTE

Så snart du använder ordet ”måste” så skapar det ett absolut krav i ditt inre. Du har ingen chans att dra dig ur det här. Du MÅSTE helt enkelt prestera, leverera eller kreera, Ditt system förbereder sig som inför en kamp eller en flykt. Du MÅSTE klara det här och det är inte förhandlingsbart. Finns inga genvägar, finns inga utvägar. Du MÅSTE!

Giftigt ord nr 2: BORDE

När du använder ordet ”borde” så gör du en tankevurpa, Om ”borde” hade varit sant så hade du ju gjort det du säger att du borde ha gjort! Eller hur? Om det vore sant att du ”borde ha städat” så skulle du ju ha…städat! Om det vore sant att du ”borde träna oftare” så skulle du ju ha…tränat oftare!

Giftigt ord nr 3: SKA

När du använder ordet ”ska” skickar du ett absolut krav om genomförande in i din stressrespons. Här finns heller inga chanser att förhandla eller komma undan. SKA ger tunnelseende och inbjuder inte till flexibilitet eller problemlösning.

Jag föreslår att du börjar att notera hur ofta du säger dessa ord till dig själv. Be hjärnan vifta med en stor röd flagga varje gång du hör dig prata med dig själv på det här sättet. Du kommer säkert att ”se rött” både nu och då, för det här är otroligt vanligt och första steget att göra något åt det är att bli medveten om att du gör det och när du gör det.

Vad kan du då göra? Du behöver ha ett bättre språk i din inre dialog! Du behöver låta hjärnan göra en konsekvensanalys av att ställa dogmatiska krav. Vad händer om du inte gör det där du påstår att du MÅSTE göra? Vid närmare eftertanke så kanske det inte händer någonting! Jag kan hjälpa dig att göra bättre ordval när du pratar med dig själv. Det är en av vägarna mot mindre stress i vardagen.

Ring 0768-21 10 80

Välkommen!

2 reaktioner på ”Tre små giftiga ord!

  1. […] upp tråden från förra veckan: Tre små giftiga ord! Vad säger du egentligen till dig själv i din inre dialog? Vilken typ av ord använder du? Välj […]

  2. Reblogga detta på Friskbolaget och kommenterade:

    Favorit i repris!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s