5 + 5 tips för att må riktigt bra!

Man mår som man förtjänar brukar det heta och visst ligger det en hel del i detta påstående. Även om det vid första anblicken kan verka svårt för dig att påverka ditt mående så finns det en hel del du kan göra för att du ska ”förtjäna” en bättre hälsa. I min värld så är kropp och sinne två delar av samma system och de påverkar varandra därför vill jag dela upp tipsen i två grupper; den mentala delen och den fysiska delen.

IMG_0806

5 mentala tips för ökat välmående:

  1. Tar upp tråden från förra veckan: Tre små giftiga ord! Vad säger du egentligen till dig själv i din inre dialog? Vilken typ av ord använder du? Välj mindre kravfyllda ord än vad du gör idag. Undvik ”måste”, ”borde” och ”ska.
  2. Fokusera på rätt saker. Var lägger du ditt fokus just nu? På att identifiera problem eller på att hitta lösningar? Var din energi kommer att hamna beror på ditt fokus.
  3. Odla din nyfikenhet. Nyfikenhet är ett positivt, utforskande tillstånd som låter dig lära nytt och som är öppen för nya lösningar och positiva erfarenheter. Stay curious!
  4. Inventera dina relationer. Är dina nuvarande relationer bra för dig? Ger de dig energi eller tar de energi? Umgås mer med de människor som ger energi och minimera tiden du tillbringar med dem som tar energi. Du kan inte förvänta dig ett positivt liv om du umgås med negativa människor.
  5. Sluta ”katastrofiera”. Var observant på vilka uttryck du hör dig själv använda om olika upplevelser i ditt liv. Exempelvis så är det bra mycket värre att ”hata” något än att ”ogilla”. När du säger att du ”hatar” så drar du med dina känslomässiga och kroppsliga system in i en självuppfyllande profetia. Du blir hatisk… Se upp för det.

5 fysiska tips för ökat välmående:

  1. SOV! SOV! SOV! Med så bra kvalitet som möjligt. Finns olika appar du kan använda för att mäta hur bra din sömn är. Djupsömnen är livsviktig för att kroppen ska regenereras dvs gamla celler ska bytas ut mot nya.
  2. Lär kroppen att slappna av. Det är fysiskt omöjligt att vara orolig och avslappnad samtidigt dessutom ökar chanserna till att du ska få en rejäl djupsömn under natten.
  3. Använd kroppen till det den är till för: rörelse. Välj något som passar dig. Om du blir fysiskt starkare så ökar både självkänsla och självförtroende!
  4. Ät det du mår bra av. Lär dig att förstå vilket bränsle just du behöver. Viss mat gör dig trött annan mat gör dig energifylld. Valet är ditt.
  5. Lär dig förstå din kropps signaler. Många har stängt av kommunikationen till sina kroppar, de lever bara uppe i huvudet. Det är ett stort misstag. Du behöver lära dig att förstå vad din kropp säger till dig och agera utifrån det.

Du kan alltså påverka din hälsa positiv på många olika sätt och alla sätt är bra utom de dåliga.

Behöver du hjälp med att identifiera vad just du behöver förbättra i samspelet med dig själv eller att förändra ett mindre bra beteende så kontaktar du mig! 0768-211080

Trevlig helg!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s