Steg

Vad är ett steg?

En förflyttning. Framåt, bakåt eller åt sidan men det är definitivt en förflyttning eller hur? Ett steg kan ske mentalt, fysiskt eller rent av bokstavligt.

Hur vet du att du tagit ett steg? Jo du upplever något annorlunda jämfört med innan du tog steget. Perspektivet har förskjutits, du står på ett nytt ställe, du väger på den andra foten. Dina muskler har utfört ett arbete som har tagit dig till en ny plats.

IMG_5344

 

Många har svårt att ta steg, de vet vad de har men inte vad de får. Det känns främmande och skrämmande att stega vidare i livet. Det är bättre att vänta och se.

Du kan aldrig vara helt säker på vad nästa steg innebär, du kan aldrig försäkra dig om ett visst resultat. Du kan riskera att snabbt få ta ytterligare ett steg någon annanstans. Men vad riskerar du genom att inte göra något alls?

Vissa människor ser världen genom de proaktiva glasögonen med en stark inbyggd motivation att hela tiden ta nya steg. Att inte vänta, att gå vidare i snabb och oförtruten takt. Ibland en hel liten språngmarsch bestående av många steg i en inte alltid genomtänkt serie. Det går snabbt, det händer saker, det blir något gjort. Men ibland går det för fort, det finns inte plats för reflektion och analys när allt ska ske nu. Risken är att det blir fel ibland. Du känner säkert igen andra eller dig själv.

Vissa människor ser världen genom de reaktiva glasögonen med en stark inbyggd motivation att vänta och se. Inte ta förhastade beslut, att stanna upp och fundera. Det ägnas tid åt planering, reflektion, att vänta och se, att välja de bästa alternativet. Ibland tar det så otroligt lång tid att fundera och analysera att chansen är förbi, att tåget har gått. Du känner säkert igen andra eller dig själv.

Båda dessa beteenden har stort värde i rätt sammanhang. Om du i en arbetsgrupp bara har representanter för den ena eller andra gruppen så kan du komma att få problem. Om du i kompisgänget som ska beställa en resa tillsammans bara har representanter från den ena eller andra gruppen kan du också stöta på patrull. Om du i din familj har individer med det ena eller andra reaktionsmönstret (vilket du naturligtvis har) så kommer era gemensamma projekt att påverkas av detta.

Vissa människor har förmågan att vara både proaktiva och reaktiva när det passar deras önskade resultat. Att ibland kunna ta snabba kraftfulla beslut vid rätt tillfälle och samtidigt kunna avvakta och se tiden an vid rätt tillfälle. Att kunna vara flexibel i sitt tänkande.

Att gå i coaching är ett sätt att expandera sitt tänkande så att du kan använda dina resurser på bästa sätt och kunna fungera bra och nå dina önskade resultat.

En sak är dock helt säker när det gäller steg. Om du tänker för länge på nästa steg kommer du att tillbringa resten av livet på ett ben.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s