Har någon talat om för dig att du är röd, gul, blå eller grön? Läs detta!

Jag har tidigare bloggat om vad jag anser om begränsande personlighetstester men kan inte låta bli att göra det igen då jag gång på gång kommer i kontakt med kunder som blivit ”bedömda” enligt olika mer eller mindre obskyra system. Idag tänkte jag fokusera på något som kallas Thomassystemet eller DISC-analys och används flitigt  i olika sammanhang i arbetslivet.

Resultatet är att du blir en färg: röd, gul, blå eller grön med tillhörande egenskaper.

Jag tror en människa är mycket mer sammansatt och komplex än så och har därför försökt leta upp forskning kring denna typ av test som marknadsförs under namnet Disc-analys eller Disc-test.

Var kommer det här ifrån kan man ju undra? Vad ligger bakom?

IMG_5759

”Thomassystemet, som delvis är inspirerat av Hippokrates och även av Jung, och som går tillbaka till en bok från 1928 av amerikanen Marston. Han var författare och populärpsykolog och skapade seriefiguren Wonder woman. Han odlade även en hel del fördomar; t ex att det finns temperamentsskillnader mellan blondiner, brunetter och rödhåriga – vid ett tillfälle demonstrerade han detta praktiskt på en teaterscen i New York och med hjälp av sin ”lögndetektor”.

I Thomassystemet sägs personligheten vara möjlig att beskriva i 4 dimensioner, nämligen:

D: Dominance, Dominans, Röd
I: Influence, Inflytande, Gul
S: Stediness, Stabilitet, Grön
C: Compliance, Anpassning, Blå

”Motsvarigheterna” till de fyra dimensionerna i Thomassystemet i Hippokrates temperamentslära är:
Kolerisk
Sangvinisk
Flegmatisk
Melankolisk
”Thomas-schemat förefaller egendomligt vid en första anblick men systemet är egentligen enkelt. Det handlar om att påverka eller påverkas, i en fientligt eller vänligt inställd miljö.”

”Det tar bara ca 15 minuter att besvara det enkla formuläret och datorn matar sedan fram en personbeskrivning.
Det hela kan ha varit en respektabel ansats år 1928, men en del forskning har hunnit utföras sedan dess. Personligheten handlar faktiskt inte bara om att påverka eller påverkas.
Det är i sanning märkligt att Thomassystemet, föråldrat och överförenklat som det är, med framgång kan säljas till svenska företag som ett sätt att mäta personligheten eller som en grund för organisationsutveckling.”

”Det har länge varit känt att testade personer har en stark tendens att tro på utlåtanden de får om sina resultat på testet, i synnerhet om det handlar om positiva, allmänt sanna eller oklart formulerade påståenden den s k Barnumeffekten. Det märkliga är att sådana ganska klichéartade påståenden ofta tycks upplevas som specifika, och relevanta, just för en själv. De tror också i hög grad på påståenden som är falska, bara de inte avviker alltför mycket från deras självuppfattning.”

Källor: PERSONLIGHETSTEST I ARBETSLIVET: HISTORIK OCH AKTUELL FORSKNING, Lennart Sjöberg

Wikipedia.com

Låt inte den här typen av test skapa begränsade föreställningar om dig själv som snabbt kan bli självuppfyllande profetior.

Du kan påverka vem du är och hur du beter dig. Låt inget föråldrat test hindra dig från att utvecklas och bli den du vill vara.

Så om någon talat om för dig att du är röd, gul, blå eller grön så kan jag tala om för dig att du är färgad i alla regnbågens färger.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s